Aba Város

menü
06 22 430 002

KDOP - 4.2.2-09-2009-0008 - Aba Nagyközség kerékpár út hálózatának fejlesztése

2013-04-26 07:22
 

Kedvezményezett neve: Aba Nagyközség Önkormányzata

Projekt címe: Aba Nagyközség kerékpárút-hálózatának fejlesztése

Projekt azonosító száma: KDOP-4.2.2-09-2009-0008

 

A Projekt bemutatása

Aba Nagyközség Önkormányzata „Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése" című KDOP-4.2.2-09-2009-0008 azonosítószámú uniós pályázat keretében kerékpárút hálózatának fejlesztését valósította meg.

Az Önkormányzat a pályázatot 146.656.789 Ft-támogatással és 16.295.199 Ft önrész felhasználásával valósította meg. Az építés során összesen 2,43714 km hosszú kerékpárút épült meg Aba településen a Bethlen utcában, a Kossuth Lajos utcában, a Rákóczi utcában és a Fehérvári úton. Ezzel összefüggő kerékpárút-hálózat alakult ki a település belterületén, így bővítve és egyben biztonságosabbá téve a kerékpáros közlekedési lehetőségeket.

A Projekt előnyei, kapcsolódás más projektekhez

A kerékpározás társadalmi szempontból is előnyös, mert hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a környezet állapotának tudatos javításához, a helyi közösségek építéséhez, a vidéki népesség megtartásához és a gazdasági erőforrások takarékos felhasználásához.

Magyarország fontos vállalást is tett az Európai Unió felé, mely szerint a közlekedés fejlesztésére fordítandó források legalább 50%-a a fenntartható közlekedés fejlesztését kell szolgálja, ehhez a kerékpározás érdemben járulhat hozzá.

Ehhez a programhoz szorosan kapcsolódik az a kerékpáros turizmust érintő fejlesztés, amelyben a Hazatalálás Alapítvány nyert el UMVP III. tengelyébe tartozó Leader támogatást. A támogatás keretében az Alapítvány 30 db kerékpárt szerez be, amelyekkel az ide érkező vendégek, illetve az alapítvány szomszédságában működő Abai Gimnázium tanulói ismerhetik meg a települést, illetve a Sárvíz természeti értékeit.

Felmérések igazolják, hogy a gyermekkori sportos, cselekvő szabadidős szokások jelentik az alapját a felnőttkori egészségtudatos gondolkodásnak. Az egészség fogalma nemcsak a betegség hiányát, hanem testi-lelki és szociális jólétet is jelent, és ennek feltétele az egészséges életmód.

A kerékpározás elősegíti a gyermekek és a fiatalok harmonikus fejlődését. A helyes légzés és a kormánnyal való egyensúlyozás a mellkas alakját is előnyösen befolyásolja, ami hozzájárul a jó testtartás kialakításához. A kerékpározás gyorsítja és erősíti a keringési rendszert, segíti az emésztést, a szervezet jobban tudja magát méregteleníteni.

A rendszeres kerékpározás eredményeképpen sok olyan képesség és alkalmazkodási folyamat alakul ki, amelyek különösen fontosak az egészség szempontjából.

A sportolás örömforrás, de a kortól, a különböző adottságoktól és az aktuális erőnléttől függően nem mindenkinek felel meg ugyanaz a mozgásforma. Van, akinek izomformálásra lenne szüksége, más az állóképességét fejlesztené, megint más a sportot koordinációjának javítása érdekében űzi. A kerékpározás egyik legnagyobb előnye, hogy az összes fenti célkitűzést egyszerre segít megvalósítani.

A projekt pénzügyi adatai:

Beruházás összköltsége: 162.951.988 Ft

Támogatás összege: 146.656.789 Ft

Uniós támogatásra %-ban: 90 %

 

Közreműködő szervezet:

Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 1. III.emelet

e-mail: ugyfelszolgalat@kdrfu.hu

telefonszám: +36 (22) 513-370

fax: +36 (22) 312-340